Almanya'da Yükseköğretim
Ankara’nın ilk ve tek özel Almanca Anadolu Lisesi olan Anka Bilim Koleji, uyguladığı eğitim programıyla mezunlarına Almanya ve Almanca konuşulan Avrupa ülkelerinde ücretsiz üniversite eğitimi olanağı sağlamaktadır.
Uluslararası geçerliliği olan akreditasyonlarla öğrencilerimize Avrupa’daki üniversitelerde ücretsiz lisans eğitim imkanı sağlayacak lisemiz, Almanya hükümeti onaylı dil sınavlarına giriş ve Türkiye’deki üniversitelerin özel öğrenci kontenjanlarından faydalanma imkanlarının yanında üniversite sınavına gerek kalmaksızın yurt dışındaki üniversitelere doğrudan kabul ayrıcalıkları da sunmaktadır.
Anaokulundan başlayarak yoğun İngilizce eğitiminin yanında Almanca dersleri de alan öğrencilerimiz, Lise Hazırlık sınıfında uygulanan kapsamlı Almanca dil programı sayesinde, Lisemizden hem İngilizce hem de Almanca dillerinde C1 düzeyine ulaşarak mezun olmaktadırlar. İngilizce ve Almanca dillerini etkin bir biçimde kullanma becerisi, öğrencilerimizin yurt dışı üniversite eğitimi veya kariyer olanaklarına daha kolay erişebilmelerine imkan sağlamaktadır.
Almanya'da Okumak İçin Gerekli Şartlar ve Gerekli Belgeler
Almanya’da üniversite eğitimi almak isteyen öğrencilerin başvuru sürecinde belirli belgelere sahip olması gerekmektedir. Aşağıda, Almanya’daki üniversitelerin başvurularda talep ettiği temel şartlar listelenmiştir. Almanya'da okumak isteyen öğrencilerin bu belgeleri sahip olması gerekmektedir.
- Lise Diploması
- ÖSYM Yerleştirme Belgesi
- Niyet Mektubu
- Pasaport
- Biyometrik Fotoğraf
- Dil Yeterlilik Belgeleri (İngilizce ve Almanca)
Almanya'da Eğitimin Süresi ve Maliyeti Ne Kadardır?
Almanya'da Eğitimin Süresi ve Maliyeti Ne Kadardır?
Almanya’da üniversite eğitimi 3 yıl, yüksek lisans eğitimi ise 2 yıl sürmektedir. 3 yıllık lisans eğitimi öğrencilerimize dünya çapında tanınan bir Almanya diploması alma imkanı sunar. Mezuniyet sonrası öğrencilerin Almanya’da staj yapmak ya da iş aramak için 18 ay uzatılmış vize imkanları da bulunmaktadır.
Almanya'daki üniversitelerin büyük bölümü devlet tarafından finanse edilir. Öğrencilerin sadece %7,5'i Almanya’daki 120 özel üniversiteden birinde eğitim görmektedir fakat çoğu öğrenci ücretsiz ve kaliteli eğitim sunan devlet üniversitelerini tercih ederler. Devlet üniversiteleri, lisans ve birçok yüksek lisans programı için genellikle eğitim ücreti talep etmezler. Tüm öğrenciler, eğitim ücretlerine ek olarak, bir dönemlik katkı payı öderler.
Genellikle bu ücretin içinde bir dönemlik toplu taşıma bileti bulunur ve böylece öğrenciler üniversitenin çevresindeki toplu taşıma araçlarını ücretsiz olarak kullanabilirler. Almanya'da yiyecek, konaklama, giyim, kültürel etkinlikler gibi masraflar genellikle AB ortalaması altındadır. Küçük şehirlerde yaşamanın maliyeti büyük şehirlere kıyasla daha düşüktür. İstatistiklere göre, Almanya'daki bir öğrencilerin aylık gideri 900 Euro civarındadır. Aylık harcamaların büyük bir kısmını kira giderleri oluşturur. Almanya'da uluslararası öğrenciler için yarı zamanlı çalışma imkanları da mevcuttur.
Yurt Dışında Lisans Eğitiminin Önemi
Yurt Dışında Eğitim Almak Neden Değerlidir?
Yurt dışı deneyimleri kişiliği olumlu yönde şekillendirirken başka kültürleri tanımak bakış açısını genişleterek yeni perspektifler kazandırır.
Yurt dışı öğrenimi boyunca kazanılan uluslararası dostluklar kişisel olarak zenginleştiricidir. Yurt dışı öğrenimi, öğrencinin kendi ülkesinde aldığı öğrenime kıyasla çok daha fazla bireysel kazanımlar sunarken, küreselleşmiş bir dünyada iş yaşamına uygun beceriler kazandırır.
Yurt dışı eğitimi, öğrencinin özgeçmişinde önemli bir artı oluşturur ve gelecekteki iş arayışında göz ardı edilemez bir avantaj sağlar. Ayrıca, yurt dışındaki üniversite eğitimi, öğrencilerin dil becerilerini belirgin bir şekilde geliştirirken erken yaşlarda uluslararası bilimsel ve mesleki bağlantılar kurmasına olanak tanır.
Yurt dışında okumak, öğrenim süresini uzatmak anlamına gelmez. Son yıllarda birçok üniversite, uluslararası öğrencilerin ihtiyaçlarına cevap veren özel öğrenim programları geliştirmiştir. Sonuç olarak, yurtdışında alınan üniversite eğitimi, öğrencilerin geleceği için son derece değerli bir yatırımdı
Almanya'da Üniversite Okuma & Avantajları
Almanya'da Üniversite Eğitimin Avantajları Nelerdir ?
Alman üniversiteleri dünya çapında büyük bir üne sahiptir. Bu üniversiteler, araştırma ve inovasyon için önemli bütçeler ayıran uluslararası alanda tanınırlığı yüksek kurumlardır. Dünya çapında çığır açan bir çok buluş Alman bilim insanları tarafından dünyaya kazandırılmıştır.
En önemli bilim dillerinden biri olan Almanca, 100 milyondan fazla konuşmacısı ve 15 milyondan fazla öğrencisi olan bir dünya dilidir. Küreselleşen dünyada bir zorunluluk haline gelen ingilizcenin yanında Almanca öğrenmek kariyer fırsatlarını artıran bir kazanımdır. Almanya'da bilim ve araştırma, uzun bir geçmişe ve yüksek bir itibara sahiptir.
İlk üniversite 1386'da Heidelberg'de kurulmuştur. Günümüzde, Almanya'da 400'ten fazla devlet üniversitesi bulunmaktadır. Ülkenin dört bir yanında yaklaşık 170 farklı bölgede üniversite kampüsleri yer almaktadır.
Alman üniversiteleri eğitim ve araştırma fırsatları açısından oldukça zengidir. Alman üniversitelerinde, toplamda, 19.000'den fazla program sunulmaktadır ve bunların 1.700'ü uluslararası öğrencilere yöneliktir. Bunun yanında iyi donanımlı üniversiteler ve araştırma enstitüleri öğrencilere sıkı bir rehberlik sunarlar.
Yurt Dışı Eğitim Danışmalığı Nedir ?
Yurt Dışı Eğitim Danışmalığı Nedir?
Yurt dışında eğitim almak, öğrenciler için sadece akademik anlamda değil, aynı zamanda kişisel ve kültürel gelişimleri açısından da büyük fırsatlar sunar. Farklı ülkelerin eğitim sistemlerini deneyimlemek, yeni insanlarla tanışmak ve yabancı dilleri öğrenmek, gençlerin dünya vatandaşı olmalarına katkı sağlar. Ancak, yurt dışı eğitim süreci planlama ve başvuru aşamaları oldukça karmaşık olabilir. İşte bu noktada, yurt dışı eğitim danışmanları devreye girer ve öğrencilere rehberlik ederek hayallerini gerçeğe dönüştürmelerine yardımcı olur.
Anka Bilim Koleji Yurt Dışı Eğitim Danışmanları öğrencilerimize tüm başvuru ve kabul süreçlerinde rehberlik etmektedir. Yurt dışı eğitim danışmanlarımız, öğrencilere başvuru süreçlerinde profesyonel rehberlik sağlayan uzman kişilerdir. İlk adımdan itibaren öğrencilerin ihtiyaçlarına uygun bir eğitim planı hazırlamak için bireysel danışmanlık yaparlar. Başvuru belgelerinin hazırlanması, dil sınavlarına hazırlık, vize işlemleri ve eğitim ücretleri gibi konularda öğrencileri yönlendirirler.
Bu sayede, öğrencilerin yurt dışında eğitim almaları için engelleri aşmalarına ve doğru tercihler yapmalarına destek olurlar. Alanında deneyimli yurt dışı eğitim danışmanlarımızın diğer önemli özelliği, farklı ülkelerin eğitim sistemlerini, üniversitelerini ve burs imkanlarını yakından takip ederler. Ayrıca, öğrencilerin bireysel yeteneklerini ve ilgi alanlarını dikkate alarak, onlar için en uygun eğitim fırsatlarını belirlemek için titizlikle çalışırlar.
Çocuğum Almanya'da Okumak İçin Ne Kadar Almanca Bilmeli
Çocuğum Ne kadar Almanca Bilmeli?
Başka bir ülkede yaşamak için iyi düzeyde dil bilgisi gereklidir. Öğrencinizin kendi ülkesinde Almanca öğrenmeye başlaması dil yetkinliğini belirgin biçimde artırır ve üniversite eğitiminde ona zaman kazandırır. Öğrencinizin bir Alman üniversitesinde hangi dil becerilerine ihtiyacı olduğu, seçtiği programa bağlıdır:
• Uluslararası programlardan birine başvuracak olanlar, öncelikle iyi İngilizce bilmelidir. Almanya'daki üniversitelerde artık İngilizce olarak sunulan 1400'den fazla lisans, yüksek lisans ve doktora programı bulunmaktadır.
• Almanca dilinde bir üniversite programına başvuracak olan öğrencilerin belirli bir seviyede Almanca bilmeleri beklenir. Bunun için farklı sınavlar ve standartlaştırılmış testler vardır. Anka Bilim Kolejinde öğrencilerimize sunulan dil diplomaları hem üniversite eğitimi, hem yüksek lisans, hem de iş olanakları açısından öğrencilerimize ömür boyu avantaj sağlayacak ayrıcalıklı diplomalarıdır.
Hangi Üniversite ve Hangi Program?
Hangi Üniversite ve Hangi Program?
Alman üniversiteleri, çeşitli ilgi alanları ve eğitim seviyeleri için uygun programlar sunar.
• Yeni başlayanlar için lisans programları,
• Türkiye’de üniversitelerinde alınan eğitimlerle yurt dışında deneyim kazanma imkanı,
• Mezuniyet sonrası yüksek lisans veya doktora yapma fırsatı. 400'den fazla resmi olarak tanınmış üniversite ve 19.000'den fazla program arasında seçim yapmak zor olabilir. Ancak, üç farklı üniversite türünden birini seçmek süreci kolaylaştırabilir:
• Üniversiteler (akademik eğitim),
• Uygulamalı bilimler yüksekokulları (pratik eğitim)
• Sanat, film ve müzik yüksekokulları (sanatsal eğitim)
Doğru programa karar vermek için Anka Bilim Koleji Yurt dışı Eğitim Danışmanları öğrencilerimize tüm başvuru ve kabul süreçlerinde rehberlik etmektedir. Ayrıca Anka Bilim Koleji Türkiye’de Almanya ile özel değişim programları sunan üniversiteler ile de işbirliği içindedir.
Almanya Ne Kadar Güvenli Bir Ülkedir?
Almanya Ne Kadar Güvenli Bir Ülkedir?
Almanya, uluslararası standartlara göre oldukça güvenli bir ülkedir. Büyük şehirlerde ve kırsal kesimde, gündüz ve gece, özel güvenlik önlemleri olmadan serbestçe dolaşılabilir. Dünyanın neredeyse her ülkesi, Almanya'da bir büyükelçilik veya konsolosluk ile temsil edilmektedir. Bu nedenle, öğrencilerimiz karşılaştıkları sorunlarda Türk Büyükelçiliği ve konsolosluklarına rahatça başvurabilirler.
Almanya'da Sağlık Hizmetleri Ne Kadar İyidir?
Almanya'da Sağlık Hizmetleri Ne Kadar İyidir?
Büyük oranda uzman doktorlardan oluşan kapsamlı ağıyla Alman sağlık sistemi, dünyanın en iyi sağlık sistemlerinden biri olarak kabul edilir. Almanya'da eğitim almak isteyenlerin sağlık sigortasına sahip olmaları gerekir. Öğrencinizin mevcut sağlık sigortasının Almanya’daki sağlık giderlerini kapsamadığı durumlarda, Almanya'da tekrar sigorta yaptırması gerekir. Öğrenciler için aylık sigorta yaklaşık 85 Eurodur.
Uluslararası Öğrenciler Almanya'da Nasıl Desteklenir?
Uluslararası Öğrenciler Almanya'da Nasıl Desteklenir?
Her üniversitede uluslararası öğrencilere destek olmak üzere kurulmuş bir Akademik Yurt dışı Ofisi veya Uluslararası Büro bulunmaktadır. Ofis çalışanları, öncelikle konaklama düzenlemeleri, kabul şartları, dil sınavları, stajlar, öğrenim finansmanı ve öğrenim planlaması gibi konularla ilgili bilgi sunarlar. Bazı Alman üniversiteleri, "mentör programları" adı verilen programlar oluşturmuştur. Bu tür programlarda uluslararası öğrencilere deneyimli yerli öğrenciler, resmi işlemler, günlük sorunlar, eğitimle ilgili sorular vb. konularında yardımcı olurlar. Üniversitelerin öğrenci birlikleri, uluslararası öğrenciler için hizmet paketleri sunar; bunlar, sağlık sigortası, konaklama ve beslenmenin yanı sıra Almanya'daki yaşama uyum sağlamayı kolaylaştırır. Her üniversitede öğrenci temsilcileri, bölüm birlikleri ve üniversite grupları bulunur; bunlar, öğrenim veya günlük yaşamla ilgili sorunlarda öğrencilere rehberlik ederler.
Almanya'da Konaklama İmkanları Nelerdir?
Almanya'da Konaklama İmkanları Nelerdir?
Üniversitelerin Akademik Yurt Dışı Ofisleri öğrencilerin konaklama ihtiyaçları için danışmanlık hizmetleri sunarlar. Almanya'da öğrenciler üniversite yurtları ya da özel konaklama imkanlarından faydalanabilirler. Her üniversite şehrinde bulunan öğrenci yurtlarında oda kiralamak genellikle en uygun fiyatlı konaklama seçeneğidir. Bir diğer seçenek ise özel konaklamalardır. Bu konuda da çok çeşitli seçenekler mevcuttur. Öğrenciler arasında özellikle paylaşımlı evler (WG'ler) çok popülerdir. Paylaşımlı evler, ekonomik avantajlarının yanında, öğrencilerin sosyalleşmesi ve Almancalarını ilerletmeleri açısından harika bir fırsattır.
YKS puanı olmadan Almanya'da okumak mümkün mü?
Evet. Anka Bilim Koleji, üniversite sınavına (YKS) girmeden, yurt dışındaki üniversitelere doğrudan kabul fırsatları sunmaktadır.
Almanya'da lisans ve yüksek linans programları nedir?
1. Bachelor of Arts (BA) / Master of Arts (MA)
· Alanlar: Sosyal bilimler, beşeri bilimler, dil ve edebiyat, sanat ve kültür gibi teorik ağırlıklı bölümlerde verilir.
· Örnek Bölümler: Psikoloji, Tarih, Felsefe, Dilbilim, Sosyoloji.
2. Bachelor of Science (B.Sc.) / Master of Science (M.Sc.)
· Alanlar: Fen bilimleri, mühendislik, teknoloji, ekonomi gibi daha teknik ve bilimsel odaklı bölümlerde verilir.
· Örnek Bölümler: Fizik, Kimya, Bilgisayar Bilimleri, Ekonomi, Matematik.
3. Bachelor of Engineering (B.Eng.)
· Alanlar: Uygulamalı mühendislik ve teknik bilimler bölümleri için verilen bir derecedir. Mühendislik alanında teorik ve pratik eğitim sunar.
· Örnek Bölümler: Makine Mühendisliği, Elektrik Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği.
4. Bachelor of Laws (LL.B.) / Master of Laws (LL.M.)
· Alanlar: Hukuk eğitimi ve çalışmaları için verilen derecelerdir. LL.B., lisans düzeyinde hukuk eğitimi almış bireylere, LL.M. ise hukuk alanında uzmanlaşmak isteyenlere yöneliktir.
· Örnek Bölümler: Kamu Hukuku, Ticaret Hukuku, Uluslararası Hukuk.
5. Bachelor of Education (B.Ed.) / Master of Education (M.Ed.)
· Alanlar: Eğitim bilimleri ve öğretmenlik bölümlerine yönelik programlardır. B.Ed. lisans düzeyinde öğretmenlik eğitimi sağlar, M.Ed. ise daha ileri düzeyde öğretim ve eğitim konularına odaklanır.
· Örnek Bölümler: İlköğretim Öğretmenliği, Ortaöğretim Öğretmenliği, Eğitim Yönetimi.